12 Ocak 2014 Pazar

ÖZEL GÜN: MEVLİD KANDİLİ

Bugün çocukluğumuzdan bu yana anlatılan mucizelerin, devrilen putların, sönen ateşlerin, yıkılan sarayların binlerce yıl öncesinde gerçekleştiği, Dursun Ali Erzincanlı'nın "40 yaşındasın" şiirinin en anlam bulduğu, ne yapsak nasıl yapsak da bu geceyi en hayırlısından geçirsek diye günler öncesinden düşünmeye başladığımız, kandil simitlerini halka halka dizdiğimiz, yaratılmışların en hayırlısının en kutlusunun kutlu doğum günü :) insan en yakın arkadaşının, eşinin, dostunun, annesinin, babasının doğduğu günü kutlamaya günler öncesinden hazırlanır da "EN SEVGİLİNİN" doğduğu güne nasıl hazırlanmaz? içi nasıl kıpır kıpır olmaz :) Rabbim hepimize bu geceyi hakkıyla değerlendirebilmeye nasip etsin inşaallah, çünkü bu gece "Ahmet geliyor, alemlere rahmet geliyor"...
O zaman bu gece dualarımıza en güzel dualar olan "peygamber duaları"nı da eklemeyi unutmayalım. İşte onlardan birisi ve benim en bi sevdiğim :) her gün her saniye söylenmesi gerekenlerden...
Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni.
Allah'ım Sen affedicisin, 
Affı seversin, 
Beni (bizleri) affeyle..
 Kandil dediğin kandil simidi olmadan, sevdiklerimizle paylaşmadan, hele de Mevlid Kandili kırmızı gülle taçlanmadan olur mu hiç :) şimdiye kadar herkes simitleri çoktan döktürdü zaten ama olsun ben yine de tarifimi verir üstüme düşeni yaparım :) (yazar burada akşama kadar kandil simidi ve gül yapmaktan dolayı kandil postunun gecikmesini ört pas etmeye çalışır)

Kandil simidi malzemeleri

  • 125 gram oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin
  • 2 tane yumurta (sarısı hamuru için, beyazı dışı için)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı mahlep
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (3-4 su bardağı kadar)

Üzeri için  

2 tane yumurtanın akı
Susam

    Kandil Simidi için önce yumurtalarınızı oda sıcaklığında bekletin, beyaz ve sarısını ayırın. Geniş bir kaba unu ekleyerek ortasına sıvı malzemeler için çukur açın. Unun ortasındaki çukura oda sıcaklığındaki margarini, yumurta sarılarını ve diğer tüm malzemeleri ekleyin. Kulak memesi kıvamından çok az sert ve ele yapışmayan bir hamur olana kadar azar azar un ekleyerek yoğurun. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Hamur parçalarını düz bir tezgahta yuvarlayarak rulo şekline getirin. Ruloların daire şeklinde uçlarını birleştirin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve hazırladığınız kandil simitlerini dizin. Fırça yardımıyla tüm kandil simitlerinin üzerine yumurta akı sürün. En son olarak susam serpin. Önceden ısıttığınız 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Kandil simidi tarifi hazır. Afiyet olsun.
İşte bunlarda benim hazırlayıp da bütün apartmana dağıttığım simitlerim ve güllerim :) Tek amacımız Rabbimize layık bir kul, gece gündüz "ümmeti! ümmeti!" diye inleyen o kutlu peygambere layık bir ümmet olabilmek. Hamdolsun ki bu güzel peygamberin ümmetiyiz! Rabbim layık etsin... 
Cümleten HAYIRLI KANDİLLER :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder